Voordeel

Tip 1

Sparen voor meerdere doelen tegelijk kan moeilijk zijn wanneer je net begint met sparen. Zorg daarom dat je 1 concreet spaardoel voor ogen hebt. Dat ene doel is tijdelijk het enige waar je voor zult sparen. Probeer dit doel zo specifiek mogelijk te verwoorden en zet een einddatum vast voor jezelf. Dit kan vaak makkelijk in de app van jouw online bankier. Ga je bijvoorbeeld op vakantie volgend jaar? Zet je spaardoel dan vast voor die datum en richt je op dat specifieke doel. Je ziet je spaarrekening direct meer groeien als je elke maand 40 euro voor 1 doel kunt sparen dan 10 euro voor 4 doelen. Daarbij kun je nu ook uitrekenen hoeveel je maandelijks nodig hebt om jouw doel te bereiken.

Tip 2

Zorg er altijd voor dat jouw spaardoel realistisch is. Heb je al bijna niets over om van te leven en leuke dingen te doen? Begin dan echt met een klein bedrag van je maandelijkse inkomsten. Zeg zo’n 3 tot 5 %. Als je weer wat meer financiële ruimte krijgt kun je dit altijd verhogen naar 5 tot 10 % en misschien zelfs meer.

Tip 3

We begrijpen dat een reis naar Egypte leuk is, maar het zou niet je eerste spaardoel moeten zijn. Zorg eerst dat je een kleine buffer opbouwt voor onvoorziene uitgave als een wasmachine of ziektekosten. Heb je een mooi bedrag bij elkaar? Dan ga je sparen voor die droomvakantie.

Tip 4

Neem jezelf een moment voor vanaf wanneer je gaat beginnen met sparen. Zet dit desnoods in je agenda. Dit hoeft natuurlijk niet per direct te zijn. Je kunt jezelf ook voornemen om over een maand te starten als je nu nog net te krap zit. Maar ook wanneer je net op vakantie bent geweest kun je je voornemen om te starten met sparen voor je vakantie van volgend jaar.

Het grappige is dat januari vaak de slechtste maand is om te starten. Er zijn dan teveel goede voornemens en er wordt niet goed genoeg nagedacht over de spaarmogelijkheden en spaardoelen.

Tip 5

Haak jij altijd af omdat het sparen niet snel genoeg gaat? Kies dan voor een financiële meevaller als startmoment. Denk zo aan belastingteruggaaf, vakantiegeld, een schenking of misschien wel een erfenis. Het motiveert namelijk om het geld op de spaarrekening te zien staan waardoor je snel meer zult willen sparen.

Tip 6

Kies voor automatisch sparen bij jouw bank. Zo hoef je er zelf nooit meer naar om te kijken maar zie je jouw spaarrekening wel maandelijks groeien.

Bekijk alle Geldzaken