Voordeel

Onze bespaar tips

Voordat je onderstaande tips doorneemt, willen we je duidelijk maken dat wij succes niet garanderen. Voor de een kunnen deze tips een enorm verschil maken en voor de ander wat minder. Doe in ieder geval je best om hier zo veel mogelijk uit te halen! 

1. De hypotheekrente is (vaak) onderhandelbaar!

Dit blijkt door menig mens vaak niet toegepast te worden, simpelweg omdat ze er niet vanaf weten. Maar ook bij afspraken over de hypotheek rente kun je onderhandelen! Wanneer het je lukt om een kleine percentage van de rente af te snoepen, dan kan dit al snel oplopen tot duizenden euro’s. Natuurlijk wel verdeeld over een x aantal jaar. Tevens kun je ook bij de verlenging van een hypotheek de onderhandeling aangaan. Maak het dus bespreekbaar en ga ervoor!

2. Bespaar op: notariskosten

Een notaris heeft dagelijks te maken met hypotheken en alles wat er hierbij komt kijken, het is een standaardprocedure geworden voor hen. Een hypotheek op een woning vestigen, hoeft dan ook niet in de prijzen op te lopen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de koop- en hypotheek akte tegelijkertijd op te laten maken. Dit resulteert namelijk vaak in een korting die gegeven wordt vanuit de notaris. 

Een andere tip om te besparen op notariskosten is het vergelijken van verschillende notarissen. Voordat je dus in zee gaat met een notaris, doe je onderzoek naar meerdere mogelijkheden en kies je diegene die het beste bij je vereisten past. Ook kun je de notaris aangeven om de hypotheek hoger in te willen laten schrijven. Dit kan in de toekomst, wanneer je de hypotheek wilt verhogen, weer een bezoek aan de notaris.

3. Bespaar op garantieregelingen en subsidies

In Nederland kennen we meerdere regelingen en subsidies die gelden voor met name startende huizenkopers. Je kunt ook checken of je in aanmerking komt voor de NHG. NHG staat voor de Nationale Hypotheek Garantie. Mocht je hiervoor in aanmerking komen, dan kun je genieten van een lagere rente. 

Maar daarnaast kun je – afhankelijk van je situatie – ook aanspraak maken op: de Starterslening, koopsubsidie, koopgarant, of bijvoorbeeld een subsidie voor monumenten. Verdiep je daarom goed in de mogelijkheden.

4. Informeer bij je werkgever over verhuiskostenvergoeding

Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je werkgever de verhuiskosten op zich neemt. Mocht jij namelijk voor je werk verhuizen, dan is er hier wellicht wat mogelijk! Wanneer je bijvoorbeeld verhuist voor je werk om dichterbij te wonen, dan mag er (regeling 2021) €7.750 belastingvrij worden vergoed. Dit is enkel mogelijk wanneer een werknemer verhuist op zakelijke gronden!

Bekijk alle Geldzaken