Voordeel

Tips en tricks op het besparen van je energiekosten

  1. Laat geen elektronische apparaten op stand-by staan, deze verbruiken dan nog steeds stroom. Het beste kun je apparaten die je niet gebruikt simpelweg uit het stopcontact trekken. Een andere manier is door te kiezen voor een stekkerdoos met schakelaar, op deze manier schakel je alle apparaten in een keer uit.
  2. Kijk bij het kopen van een elektrisch apparaat of het energiezuinig is. Kies voor een A+++ apparaat, een A+ apparaat is niet energiezuinig ondanks dat het vaak wel gedacht wordt. Zuinige apparaten zijn wellicht duurder bij aanschaf, maar het verschil verdien je makkelijk terug in je stroomverbruik.
  3. Wek zelf elektriciteit op door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten monteren op je dak. Het is een investering, maar je kunt het op den duur terugverdienen. In de meterkast wordt bijgehouden hoeveel stroom je verbruikt en teug levert. Dit is bepalend voor de hoogte van je energierekening, het kan ook dat je geld terugkrijgt. Daarnaast kun je natuurlijk ook op je energierekening besparen door ieder jaar de energietarieven te vergelijken of via een inkoop organisatie je energie abonnement af te sluiten. Een voorbeeld van zo'n energie inkoop organisatie is de vastelastenbond. Lees alles over de voordelen die je via de vastelastenbond kunt krijgen op de pagina van de vastelastenbond op Energie51. Naast energie zijn er overigens nog veel meer mogelijkheden.
  4. Probeer eens te wassen op lagere temperaturen. De wasmachine gebruikt de meeste energie bij het verwarmen van het water. Door te wassen op 30 graden bespaar je de helft van wat je normaal op 60 graden wassen verbruikt.
  5. Doe niet al je kleren in de droger, deze verbruikt namelijk bijna één euro aan stroom bij elke keer dat hij aanstaat. In een jaar kun je al gauw 88 euro besparen, gebruik daarom in plaats van de droger eens een droogrek.
  6. Wist je dat je vriezer 10% meer stroom verbruikt als er meer dan 2 millimeter ijs op het vrieselement zit? Erg handig om je vriezer dus af en toe uit te trekken en te laten ontdooien. Daarnaast hoeft je vriezer niet kouder te staan dan -18 graden Celsius. Wil je trouwens iets uit je vriezer ontdooien? Leg het dan in de koelkast, hoeft die ook weer minder hard te werken!

Er zijn veel manieren hoe jij kunt besparen op je energie. Het zijn geen hele ingewikkelde mogelijkheden, wees vooral bewust van je verbruik.

Bekijk alle Huishouden