Voordeel

woonlasten

Iedereen die een eigen woning bezit heeft elke maand te maken met vaste lasten en het betalen van al deze lasten is vooral in deze economisch moeilijke tijden niet altijd even eenvoudig. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om geld te besparen op de vaste lasten en om je daarbij te helpen hebben we hieronder een lijstje gemaakt met vaste lasten en tips.

De hypotheek 

De hypotheeklasten zijn voor de meeste woningbezitters waarschijnlijk de grootste kostenpost. Er moet maandelijks in de meeste gevallen rente, aflossing en premie worden betaald. Een voordeel voor mensen die op dit moment een hypotheek afsluiten is dat de rente relatief laag is.

Verzekeringen 

Wie een eigen woning bezit zal ook de nodige verzekeringen moeten afsluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering en inboedel- en opstalverzekering zijn vrijwel noodzakelijk, terwijl een woonlastenverzekering en rechtsbijstandverzekering ook tot de mogelijkheden behoren. Het is verstandig om per verzekering goed te bekijken of deze nodig is, aangezien op dit punt geld kan worden bespaard. Ook is het verstandig uw overlijdensrisicoverzekering over te sluiten. Bereken eens hoeveel u kunt besparen ten opzichte van uw huidige aanbieder.

Belastingen en heffingen 

Huizenbezitters moeten ook een aantal belastingen en heffingen betalen. Zo is er onder andere het eigenwoningforfait, de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing, waterschapslasten en bouwleges. Belastingen en heffingen zijn vaste lasten waarop je zelf weinig invloed hebt en er kan doorgaans niet op bespaard worden.

Onderhoud 

Een huis heeft ook onderhoud nodig en zelfs wanneer een woning in een zeer goede staat verkeert, zullen er vrijwel altijd kosten gemaakt moeten worden om de woning in goede staat te houden. Door elke maand goed onderhoud te plegen zullen de kosten voor onderhoud relatief laag zijn en is de kans klein dat er grote problemen ontstaan.

Gas, water en licht 

Tot slot zal er ook voor gas, water en elektriciteit moeten worden betaald. Voor gas en elektriciteit kan men zelf een aanbieder selecteren en het loont vaak de moeite om de tarieven van aanbieders te vergelijken en de goedkoopste leverancier te selecteren.

Bekijk alle Huishouden