Voordeel

Tip 1

De belangrijkste stap is om bij jezelf na te gaan of je het risico kan en wil lopen. Beleggen doe je namelijk alleen van geld dat je niet nodig hebt. Heb jij dus slechts enkele honderden euro’s op je spaarrekening staan? Dan is beleggen op dit moment niet de juist optie om geld te besparen. Heb jij wel geld opzij staan waarbij je zekerheid hebt dat je dit niet nodig zult hebben? Ben er dan zeker van dat het risico van het verliezen van een deel van dat geld ook mogelijk is.

Tip 2

Ga bij jezelf na wat voor zaken jij belangrijk vindt door een risicoprofiel te bepalen. Bedenk of je offensief, neutraal of defensief wil beleggen. Maar denk ook na over de totale beleggingsperiode, voor welk doel je wilt beleggen en of je risico’s zo veel mogelijk wil vermijden. Deze zaken kunnen allemaal van invloed zijn op de mogelijke hoogte van het rendement.

Tip 3

Doe je het zelf of laat je het doen? Wanneer je ervoor kiest om zelf te gaan beleggen doe je dit middels een broker. Het is dan ook verstandig om jezelf extra goed in te lezen en zelf analyses over de markt te maken. Aan de hand van deze analyses en voorspellingen beslis jij wanneer je aandelen koopt en verkoopt. Wens je hulp bij het beleggen van jouw geld? Kijk dan eens bij fondsbeleggen of beleggen via de bank. Hier kun je jouw risicoprofiel, dat je eerder op hebt gesteld, aangeven. Vervolgens beleggen ze aan de hand van deze informatie.

Tip 4

Of je nu zelf aan de slag gaat bij een broker, of je laat helpen door een fondsbelegger of bank, rondkijken en vergelijken is een cruciale stap. Zo is het raadzaam om goed naar de kosten te kijken, deze betaal je namelijk per belegging en kunne flink verschillen per broker. Maar ook de verschillende platformen en handelswijze kunnen verschillen. Check dus altijd goed waar jouw voorkeuren liggen.

Bekijk alle Geldzaken