Hypotheken

Hypotheek en huis kopen

Huis kopen? 10 vragen die je moet stellen!

huis_te_koopJe huis van je dromen gevonden? En in de zevende hemel? Neem echter nog even de moeite om de verkoper 10 kritische vragen te stellen. Want, je wilt geen kat in de zak kopen. Met ondertaande tips spendeer je duurverdiende geld zo efficiënt mogelijk. Je bespaart geld en wordt er dus beter van.

1. Waarom verkopen de eigenaars?

Je zal niet altijd de ware reden kunnen achterhalen, maar het kan je geld besparen. Iemand die “moet” verkopen, heeft een zwakkere onderhandelingsmarge dan iemand die “misschien wel wil” verkopen.

2. Hoe lang staat het huis te koop?

Staat een huis al een jaar te koop en is de prijs enkele malen naar beneden bijgesteld? Dat geeft toch te denken. Een huis dat nog maar twee maanden te koop staat zonder prijswijziging, is als koper moeilijker in te schatten qua “waarde”.

3. Wat is de prijs van een vergelijkbaar huis in de buurt?

Als je weet wat vergelijkbare huizen in de buurt doen, heb je een indicatie wat je droomhuis kan kosten. Stonden die huizen lang te koop? Lag de verkoopprijs veel lager dan de vraagprijs?

4. Wat is de prijs per vierkante meter in de omliggende straten?

Door de huizen in de omgeving op een gelijke basis te vergelijken (aan de hand van vierkante meters), krijg je een goed beeld van de waarde van het huis. Een terras, tuin of zwembad kunnen achteraf nog in rekening gebracht worden.

5. Is dit het duurste huis in de buurt?

Je wilt niet het duurste huis in de buurt hebben. Voor de investeringswaarde beperk je je best tot de middenmoot van de buurtprijzen.

6. Hoeveel huizen staan er in de buurt te koop?

Als er meerdere huizen in de buurt te koop staan, kun je goed prijzen vergelijken. Dat kan je informatie opleveren, want een buurt waar veel huizen te koop staan, zet je aan het denken. Bij een overaanbod zal de waarde van de huizen dalen.

7. Welke onzichtbare gebreken heeft de buurt?

Maak kennis met de buren. Stel vragen over de buurt, de wijk, geluidsoverlast, wel of geen winkels in de buurt, zijn er scholen, de grondkwaliteit enzovoort. Je weet ook meteen hoe de buurt sociaal georganiseerd is. Je verwerft informatie die je op geen enkele website of vastgoedgids terugvindt.

8. Hoe zijn de verbindingen met het openbaar vervoer?

Afhankelijk van je eigen mobiliteit natuurlijk, maar het kan erg handig zijn te weten of je gemakkelijk naar je werk, familie en vrienden kunt reizen als je auto bijvoorbeeld stuk is. Dus is er openbaar vervoer in de buurt?

9. Welke (maandelijkse) kosten heeft het huis?

Je hebt het geld om de woning te kopen. Maar kun je straks ook nog al je rekeningen betalen? Een lekkende verwarming kan je al snel honderden euro’s extra aan stookkosten opleveren. En wat als je dak gaat lekken? Daarom is het goed al je kosten vooraf te inventariseren.

10. Heeft het huis gebreken? 

Een voor de hand liggend vraag misschien, maar vraag de verkoper er naar. Noemt hij zonder moeite enkele gebreken op of doet hij gebreken af als details? Wees op je hoede. Controleer alle vensters, deuren, vloeren en leidingen en dergelijke goed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *