Eten & koken

Goedkoop en effectief afvallen

Je wilt ontzettend graag goedkoop afvallen en je bent al die dure diëten beu. Het hongergevoel wat met de meeste diëten mee komt is ook alleen maar vervelend en aan het eind van de maand zie je vaak geen resultaat. Ook heb je naast je werk geen zin en tijd om ’s avonds nog naar die veel te dure sportschool te gaan. Hoe kan je nu dan toch afvallen zonder hier een vermogen aan uit te geven?

Waarom afvallen vaak niet lukt

De reden waarom het bij veel mensen niet lukt om af te vallen komt omdat zij continu een knagend hongergevoel hebben. Wanneer je aan een dieet begint is de stap vaak net iets te groot. Je gaat van veel eten naar een stuk minder eten per dag, en dit werkt niet. Maar hoe zorg je er nu voor dat je geen last meer hebt van een honger gevoel en wel genoeg kunt afvallen?

 Lees verder

Eten & koken

Verse kruiden uit eigen diepvries

Verse kruiden invriezen; voordelig en lekker. De tips

verse_kruidenKoken met verse kruiden is lekker. Alleen wekelijks verse kruiden kopen is prijzig. Hoe dan besparen op de aankoop van je verse kruiden? Tips voor een flinke hoeveelheid verse kruiden voor een budgetvriendelijke prijs.

Kruidenplantjes en gedroogde kruiden

Je kunt ervoor kiezen een kruidenplantje in pot op de vensterbank te zetten. Dat is een voordelige oplossing.  Met wat liefde en aandacht zorg je ervoor en het geeft enkele weken eetplezier. Helaas, mij lukt dat niet. De kruiden staan altijd te verpieteren in de vensterbank; of te weinig water of te veel. Bovendien zijn die kruidenplantjes in pot best prijzig. Ook gedroogde kruiden is niet altijd aantrekkelijk. De smaak is toch minder intens. Okay, ingevroren kruiden dan? Klinkt aanlokkelijk. Alleen als je ziet wat je krijgt dan dat qua prijs weer vrij duur.

 Lees verder

Eten & koken

Eten is om op te eten

Eten is om op te etenDe gemiddelde Nederlander gooit bijna een kwart van gekocht voedsel weg in de afvalbak, blijkt uit onderzoek. Zo ongeveer de helft hiervan is afval: klokhuizen, aardappelschillen, kaaskorsten, botjes, enzovoorts.

Bijna 1 miljoen ton van al het eten dat in de afvalbak verdwijnt, is nog gewoon eetbaar. Het gaat voornamelijk om verse zuivel, groente en fruit, brood, vlees, aardappelen en oliën en vetten.

De gemiddelde Nederlander verspilt hierdoor ruim 50 kilo voedsel per jaar, dat is omgerekend ongeveer 175 euro per persoon per jaar. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden komt dat neer op 400 euro per jaar. Zonde van het geld, vandaar dat de website www.etenisomopteeten.nl is opgestart door het Voedingscentrum en Milieu Centraal. Het Voedingscentrum en Milieu Centraal willen met de website inzicht geven in voedselverspilling en praktische oplossingen ervoor bieden.

 Lees verder

Eten & koken

Eten is om te eten

Wereldvoedseldag: voorkom verspilling en bespaar geld

afval_recycleOp 16 oktober is de Wereldvoedseldag gestart. Het thema is dit jaar verspilling. Uit diverse onderzoeken blijkt dat wij nogal wat geld verspillen door voedsel weg te gooien. Zo verspillen Nederlandse consumenten jaarlijks gemiddeld per persoon ruim 50 kilo eetbaar voedsel. Omgerekend is dat zo’n € 175 per jaar, en dat staat gelijk aan zo’n 80 warme maaltijden. Dit raakt je portemonnee. Je kunt geld besparen door minder voedsel te verspillen. Hoe? Kijk hieronder of volg de volgende tips van BudgetMama om minder eten weg te gooien.

 Lees verder

Eten & koken

Verspilling eten voorkomen en besparen

Gooi geen eten weg en bespaar. 12 tips!

groenten_en_fruit_besparenVeel eten dat we kopen, belandt in de vuilnisbak. Zo gooien Nederlanders jaarlijks ruim 3 miljard aan versproducten weg. Gooi geen eten weg en bespaar geld. Met de volgende 12 slimme en praktische tips houd je geld over en een opgeruimde (koel)kast.

1. Leer je koelkast kennen. Moderne koelkasten zijn veel meer dan één grote, koude ruimte. Meestal vind je aparte compartimenten voor groenten, waarvan je ook de vochtigheidsgraad kan regelen. Sommige groenten blijven op die manier opvallend langer vers. Er zijn op het internet ook heel wat eenvoudige huishoudtips te vinden die de bewaartijd van veel producten aanzienlijk kunnen verlengen.

 Lees verder

Eten & koken

Lekker voordelig lunchen

Herstel de broodtrommel in ere en bespaar tot 75%

broodtrommeltjeAls je wilt besparen, zijn er natuurlijk vele opties. Zoals je dagelijkse lunch, snacks en drankjes die je op je werk of onderweg koopt. Op die uitgaven kun je een paar honderd euro’s – tot wel 75% – besparen. Bekijk het onderstaand rekenvoorbeeld en tel uit je winst. Back naar de broodtrommel en bespaar fors!

 

Kosten gemiddelde lunch

Reken even mee, want gemiddeld wordt dit dagelijks – op het werk en onderweg – aan de lunch, snacks en drankjes uitgegeven.

– Een espresso (wegrestaurant) onderweg naar je volgende afspraak/klant: € 3

– Koffie met koek om half 11: € 2

– Lunch in de kantine: € 6

 Lees verder

Eten & koken

Kook energiezuinig en bespaar, deel 2

Geld tips voor energiezuinig koken (Deel 2)

eierenKoken op gas is zuiniger en goedkoper dan elektriciteit. Onder de elektrische fornuizen is inductie de beste optie, gevolgd door keramische kookplaten. Maar om je kosten te verlagen hoef je zeker niet je keuken opnieuw in te richten. Met wat simpele veranderingen lukt het ook. Bijgaand het tweede deel met eenvoudige bespaartips. Tips 11 t/m 17.

Tips voor energiezuinig koken

11. Een magnetron is 75% energie-efficiënter dan een conventionele oven om gerechten op te warmen of te bereiden. Gerechten die veel vocht bevatten, kosten meer energie om in de magnetron te bereiden dan gerechten met minder vocht.

12. Gebruik een hooikist. Granen en peulvruchten kun je energiebewust bereiden met een hooikist. Aan de kook brengen op het vuur, even laten doorkoken en nawellen in de hooikist. Hooikisten kosten in de winkel € 65 tot € 85, of ze zijn zelf te maken van hout, met isolatie van oude kussens of slaapzak.

 Lees verder

Eten & koken

Kook energiezuinig en bespaar, deel 1

Geld tips voor energiezuinig koken (Deel 1)

652053_pots_and_pansKoken op gas is zuiniger en goedkoper dan elektriciteit. Onder de elektrische fornuizen is inductie de beste optie, gevolgd door keramische kookplaten. Maar om je kosten te verlagen hoef je zeker niet je keuken opnieuw in te richten. Met wat simpele veranderingen lukt het ook. Bijgaand het eerste deel met eenvoudige bespaartips. Tips 1 t/m 10.

Tips voor energiezuinig koken

1. Kook altijd met het deksel op de pan. Zo verbruik je 60 tot 70% minder energie dan zonder deksel.

2. Kies liever voor pannen met een glazen deksel. Voordeel is dat je minder vaak de deksel van de pan haalt om in de pan te kijken en zo blijft de warmte binnenin bewaard.

 Lees verder

Eten & koken

Voordeliger eten kopen en koken, deel 3

Koop- en kooktips die geld besparen (Deel 3)

boodschappen_en_besparenOp eten kopen en koken, kun je op velerlei manieren besparen. Door minder te betalen voor het eten dat je koopt en door op maat je eten te koken. Bijkomend voordeel is dat je door met beleid je eten te koken ook energie bespaart. In dit tweede deel de kook- en kooptips 16 t/m 22.

De kook- en kooptips

16. Op grootmoeders wijze

Kies voor eten met zo weinig mogelijk industriële bewerkingen. Een handige leidraad hierin is of je grootmoeder of overgrootmoeder het voedingsmiddel wel zou herkennen? Wat te denken van kaas uit een tube, vis in staafjes, smeerbare speculaas en spinazie in blokjes? Door voor standaard, onbewerkte en soms ouderwetse producten te kiezen, bespaar je op je uitgaven aan eten.

 Lees verder

Eten & koken

Voordeliger eten kopen en koken, deel 2

Koop- en kooktips die geld besparen (Deel 2)

eten_kopen_en_koken_boodschappenOp eten kopen en koken, kun je op velerlei manieren besparen. Door minder te betalen voor het eten dat je koopt en door op maat je eten te koken. Bijkomend voordeel is dat je door met beleid je eten te koken ook energie bespaart. In dit tweede deel de kook- en kooptips 8 t/m 15.

De koop- en kook bespaartips

8. Doe boterhammen in een broodtrommel

Je kunt eenvoudig besparen op wegwerpverpakkingen door de boterhammen voor je kinderen en jezelf mee te nemen in een broodtrommel. Vul bovendien een herbruikbare drinkfles met water of andere drankjes in plaats van kleine wegwerpflesjes of individuele drankverpakkingen te kopen. In een thermosfles blijven je drankjes ook nog lekker koel. Vermijd ook wegwerpbekers, drinkrietjes, papieren servetten of tafeldoeken, plastic bestek en kartonnen borden. Al deze wegwerpverpakkingen kosten veel geld. Broodtrommels en drinkflessen koop je eenmalig en kun je vervolgens lange tijd hergebruiken zonder dat het je een cent kost.

 Lees verder