Hypotheken

Huis kopen en hypotheek afsluiten

10 tips voor het afsluiten van een hypotheek

Plannen om een huis te kopen? Laat je dan goed informeren over de verschillende hypotheken huis kopen en hypotheekwaaruit je kunt kiezen. Want, wie goed geïnformeerd aan dit traject begint, kan geld besparen. 10 tips voor het afsluiten van een hypotheek.

Tips afsluiten hypotheek

1. Laagste hypotheekrente is niet leidend

Een lage hypotheekrente is natuurlijk mooi, maar laat je niet alleen leiden door een lage hypotheekrente. Laat je ook goed informeren over de verschillende hypotheekvormen, want elke vorm kent zo z’n voor- en nadelen.

2. Maandlasten moeten draagbaar zijn

De maandlasten moeten niet alleen nu, maar ook in de toekomst draagbaar zijn. Momenteel kun je mogelijk € 800 per maand missen voor een hypotheek, maar hoe is dat over tien jaar? Misschien heb je kinderen en wil je partner minder werken of ben je gescheiden. Houd daar rekening mee.

3. Vergelijk alle hypotheekvormen
Door hypotheekvormen met elkaar te vergelijken, kun je de juiste keuze maken. Soms heeft een bepaalde hypotheekvorm financiële voordelen en in andere gevallen praktische. Inventariseer de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen en laat je voorlichten door onafhankelijke partijen voordat je een welafgewogen keuze maakt.

4. Vergelijk hypotheekaanbieders

Zoek een hypotheekverstrekker die bij je past. Om de juiste te vinden is het zaak de hypotheekaanbieders met elkaar te vergelijken. Immers, de ene aanbieder staat beter bekend dan de ander. Kijk ook welke door onafhankelijke consumentenorganisaties wordt aanbevolen. Vraag ook bij je huidige bank offertes aan. Mogelijk dat zij voor hun vaste klanten wat extra’s kunnen en/of willen betekenen.

5. Let op de looptijd van de hypotheekrente

Een lage hypotheekrente klinkt aantrekkelijk, maar let ook zeker goed op de looptijd. Misschien geldt die maar voor korte tijd. Weeg af welke risico’s je kunt en wilt nemen plus de prijs die je ervoor wilt betalen.

6. Een hypotheek zonder BKR-toetsing?

Elke bonafide hypotheekverstrekker zou je status moeten toetsen bij het BKR. Een hypotheek zonder BKR-toetsing zal dus alleen worden verstrekt door een hypotheekverstrekker die niet werkt volgens de regeltjes. Sluit een hypotheek af met een BKR-toetsing of voorkom verdere problemen en blijf huren. De BKR-toetsing voor hypotheken is er om je als consument te beschermen tegen mogelijke financiële problemen. Kortom, een hypotheek zonder BKR-toetsing niet doen!

7. Goedkope hypotheek en (verplichte) verzekeringen

Goedkope hypotheken waarvan de rente maar korte tijd vaststaat, kom je overal tegen. Echter, vaak is er een (verplichte) verzekering aan gekoppeld die de hypotheek alsnog duur kan maken. En hoewel het vaak niet is toegestaan om verzekeringen verplicht te moeten afnemen, proberen enkele hypotheekverstrekkers je met te dure verzekeringen op te schepen bij het afsluiten van uw hypotheek. Wees waakzaam en vraag zeker advies bij derden. Ga ook bij jezelf na of de verzekeringen wel echt nodig zijn of niet al reeds worden gedekt door lopende verzekeringen.

8. Controleer de vergunning van de hypotheekverstrekker

Het klinkt misschien overbodig, maar neem ook de moeite om bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) te kijken of de hypotheekverstrekker wel alle vergunningen heeft. Hoe betrouwbaar je hypotheekverstrekker ook oogt. Bij de grote bekende banken is dit niet nodig, maar wel als je met een kleinere hypotheekverstrekker of tussenpersoon in zee wilt gaan.

9. Betalingsproblemen? Informeer dan direct je hypotheekverstrekker

Je kunt door omstandigheden onverhoopt tegen betalingsproblemen aanlopen bij het aflossen van je hypotheek. Wees dan proactief en informeer je hypotheekverstrekker over het probleem.

10. Een goedkope hypotheek is een illusie

Een huis kopen en bezitten is niet goedkoop. Zorg er daarom voor dat je hypotheeklasten realistisch zijn en betaalbaar. Als dat niet het geval is, dan neemt je hypotheekverstrekker mogelijk te veel risico of er zijn mogelijk verzekeringen afgesloten die de hypotheek toch duurder maken. Wees dus alert als je overweegt een huis te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *