Scholing en opleiding

Tv-uitzending BNN over geld en ook besparen

Donderdag 27 januari: De Nationale Geldtest

bnn_nationale_geldtest

 

 

Een thema-avond over jongeren en geld. Dat is de insteek van het programma dat BNN donderdagavond 27 januari uitzendt op Nederland 3. Tijdens het programma praat Prinses Máxima met presentator Patrick Lodiers over het probleem van jongeren en schulden en voorts leidt Valerio Zeno De Nationale Geldtest. Een test die door het Nibud in samenwerking met BNN en Wijzer in Geldzaken is gemaakt.

Wat weten jongeren van geld?

In de studio praat BNN-presentator Patrick Lodiers met deskundigen over onder andere: schulden, uitgavenpatronen en prijsbewustzijn.

 Lees verder

Scholing en opleiding

Kinderen en voordelig boeken lezen

Nationale Voorleesdagen: jong geleerd oud gedaan

voorleesdagenTot en met 29 januari zijn er de Nationale Voorleesdagen. Een ontzettend leuk initiatief om bij kinderen het taalgevoel te ontwikkelen, de fantasie te prikkelen en plezier te bezorgen. En denk je dat (voor)lezen duur is? Dat valt reuze mee. Tot 18 jaar is een lidmaatschap bij veel bibliotheken gratis. Ben je ouder dan varieert de prijs ongeveer van € 25 en €50 per jaar. Zo kun je toch heel voordelig boeken voor jezelf en je kleintje(s) lenen in de bibliotheek. Zeker als je graag en veel leest bespaar je heel wat euro’s per jaar. Bovendien is er een ruime keus aan (kinder)boeken, dvd’s, cd’s en dergelijke.

Bibliotheek.nl

Meer over wat de bibliotheek je allemaal kan bieden, kun je lezen op de vorig jaar gelanceerde website Bibliotheek.nl. Een digitale portal van de openbare bibliotheken in Nederland. Je kunt er allerhande informatie vinden. Zo vind je op leesplein o.a. de onderdelen ‘Voorleesplein’ en ‘Laten lezen’, met daarop uitgebreide informatie voor iedereen die zich beroepshalve of uit belangstelling bezighoudt met kinderen, jongeren en boeken. En boekstart ontdekken jonge kinderen en hun ouders het plezier in lezen. Maar er is meer. Ook kun je er uitzoeken welke roman je aanspreekt (romanadvies), de nieuwe literaire ontdekkingen (literatuurplein) tot informatie voor een werkstuk (schoolweb). Kijk eens rond het kost je niets.

 Lees verder

Scholing en opleiding

Kinderen en geld

Week van het geld: leren omgaan met geld

week_van_het_geldKinderen met geld te leren omgaan, zodat zij als volwassenen financieel zelfstandig kunnen zijn. Dat is het doel van de Week van het Geld. Deze start maandag 13 september en duurt tot en met zondag 19 september. Gedurende deze week worden er heel veel leuke activiteiten op onder andere tv, internet en basisscholen georganiseerd, zodat je kind alles te weten komt over geld.

Initiatiefnemers Week van het Geld

De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken, SchoolTV en het Nibud in het kader van financiële educatie voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Door kinderen op jonge leeftijd financiële kennis en vaardigheden mee te geven, zullen zij betere keuzes kunnen maken.

 Lees verder

Scholing en opleiding

Kinderen en toeslagen, deel 1

Financiële hulp bij opvoeden

kinderen_spelen3Een kind kost veel geld. Vanaf de geboorte tot het op zichzelf gaat wonen. Gelukkig kun je als ouder in Nederland rekenen op verschillende vormen van financiële overheidssteun. Vraag het aan en bespaar geld.

Waar heb je zoal recht op?

Het kindgebonden budget
Dit budget draagt bij in de kosten voor je kinderen tot hun achttiende verjaardag. Hoeveel bijdrage je krijgt, is afhankelijk van je bruto-inkomen, maar ook van de hoeveelheid kinderen die je hebt. Het werkt heel simpel: hoe meer kinderen, hoe hoger het bedrag waar je elke maand recht op hebt.

 Lees verder

Scholing en opleiding

Budgettraining voor studenten

Slim Studeren = Geld Beheren

college_en_studerenStudenten lenen steeds vaker en meer. Om studenten te helpen hun financiën beter onder controle te krijgen, heeft het Nibud de budgettraining Slim Studeren = Geld Beheren voor studenten opgezet.

Aanleiding budgettraining

Aanleiding voor het initiatief is dat studenten zijn tamelijk onwetend als het gaat om geld lenen tijdens hun studie. In 2008 bleek dat 40% van de studenten die geld lenen bij de IB-Groep, geen idee heeft hoeveel rente zij hierover betalen. Ook wisten zij over het algemeen niet binnen welke periode zij hun lening moesten aflossen. Verder had een derde van de jongeren met een studielening, vooraf niet onderzocht of zij de lening überhaupt wel konden terugbetalen (Financieel gedrag van jongeren, Nibud 2008).

 Lees verder