Geldzaken

Online kasboek en geld besparen

Herstel het huishoudboekje in ere en bespaar geld

710599_money_under_the_mouse_18Je bespaart wanneer je weet waar je geld blijft. Dat kan op de ouderwetse manier met een papieren kasboek en/of huishoudboekje, zoals je grootmoeder en misschien ook je moeder nog deed. Tegenwoordig zijn er allerlei handige online alternatieven. De een is gratis en de ander vraagt een bijdrage. Weet waar je geld blijft en herstel het kasboekje in ere.

Waarom een kasboekje?

Om grip op je financiën te krijgen is het kasboekje reuze handig. Zeker in deze tijd van internetbankieren en plastic bankpassen. Een vaakgehoorde klacht is namelijk dat je al snel het overzicht kwijtraakt. Want je ziet niet direct waar je je geld aan uitgeeft en hoeveel je nog hebt te besteden. Dat wordt versterkt doordat steeds vaker wordt gevraagd betalingen te pinnen, ook kleine bedragen. Wil je toch zicht houden op je uitgaven en inkomsten? Probeer dan eens een (online) kasboek of huishoudboekje bij te houden.

 Lees verder

Geldzaken

Buffertje opbouwen

Ook vooruit plannen is besparen

redbox3_smallWil je besparen? Houd dan niet alleen je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse uitgaven en inkomsten in de gaten. Reserveer ook geld in geval van calamiteiten. Voor als je wasmachine kapot gaat, je auto het begeeft of de kleine extraatjes voor de feestdagen. Kortom, plan je uitgaven in voren en leg een buffertje aan. Zo voorkom je financiële problemen. Enkele tips om een reservepotje aan te leggen.

Hoogte reservepotje

De hoogte van je reservepotje hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Hoe groot en/of klein je uitgaven en inkomsten zijn, je verwachtingen en je levenstandaard. Desalniettemin is het handig om wat geld achter de hand te hebben voor uitgaven tussen nu en tien jaar.

 Lees verder

Geldzaken

Goede voornemens en besparen

Zo krijg je in 2011 je financiën op orde. 11 tips!

besparen_2011_spaarvarkenEen nieuw jaar is vaak de gelegenheid voor goede voornemens. Mensen nemen zich voor het heel anders te gaan doen. Meer bewegen, gezonder eten en geld besparen zijn doorgaans de belangrijkste voornemens voor een nieuw jaar. Hieronder enkele tips hoe je je persoonlijke financiële huishouding onder controle krijgt.

1. Maak een begroting

Wat je inkomsten zijn dat weet je doorgaans wel, maar wat je uitgeeft is vaak moeilijker zichtbaar. Zeker met de komst van het internetbankieren en de pinpas. Voor je het weet is de bodem van je rekening zichtbaar. Daarom is het handig om te weten waar je geld blijft en hoe je kunt besparen. Een prima hulpmiddel hierbij is het Persoonlijke Budgetadvies van het Nibud. Zo krijg je inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Van je vaste lasten, dagelijkse uitgaven en reserveringsuitgaven. Of ga zelf met deze tips van BudgetMama aan de slag.

 Lees verder

Geldzaken

Leuke bijverdiensten

Extra geld nodig? Tips voor leuke bijbaantjes

tuinierenExtra financiële ruimte creëren? Voor de feestdagen, een verjaardag, een extraatje of een financieel gat te dichten? Er zijn diverse bijverdiensten mogelijk. Ook naast je werk of andere dagtaak kunt doen. Maak gebruik van je talent, kennis en vaardigheden. De bijverdiensten liggen gemiddels tussen de € 5 en € 17,50 per uur. Hieronder heel veel tips voor leuke bijbaantjes waarmee je een extraatje kunt verdienen.

Opgelet: De belastingdienst merkt je bijverdiensten aan als overige inkomsten aan. Hoe het werkt lees je hier.

Tuinnieren

– Groene vingers? Bied je diensten aan om de tuin van mensen te onderhouden of wekelijks het gras te maaien.

Strijkservice

– Heb je geen hekel aan strijken? Ga dan aan de slag als strijkhulp. Je kunt het zelfs vanuit je huis doen. Bied je aan via prikborden in de supermarkt, internet of het lokale huis-aan-huis-blad.

 Lees verder

Geldzaken

Geld verdienen aan ‘oud goud’

Wat zijn je gouden sieraden waard?

brasspig2612De goudprijs blijft maar stijgen. Het is best mogelijk dat je nu overweegt je oude gouden sieraden, die al jaren in de kast liggen, te verkopen. Waar moet je opletten als je gouden sieraden verkoopt? En wat krijg je ervoor?

Goud verkopen

Als u ‘oud goud’ wilt verkopen, kom dan goed beslagen ten ijs. Wie onwetend is, wordt afgestraft. Immers, willekeurige verkopers hebben legio verkooptrucs. Bijvoorbeeld fout afgestelde weegschalen gebruiken, dubieuze rekentrucs toepassen en je als onwetende consument zelf de richtprijs laten noemen. Noem je een te laag bedrag, dan loop je grote kans het schip in te gaan.

 Lees verder

Geldzaken

Geld verdienen op internet

Van spaarprogramma’s, aandelenhandel en gamen tot ebooks publiceren

online_geld_verdienenInternet is niet alleen een handig hulpmiddel om geld te besparen. Je kunt er ook geld mee verdienen. En wie het slim aanpakt, verdient ook echt geld. Van een website beginnen tot online spellen spelen, op de beurs speculeren, gamen of een ebook schrijven. Er zijn mogelijkheden te over. De opties op een rij om online geld te verdienen.

De opties om online geld te verdienen

1. Zelf een applicatie maken

Ken de pc geen geheimen voor je? En kun je programmeren? Ontwikkel dan zelf een applicatie.

2. Verdienen met Google

Zet Google AdSense op een site. Niet schreeuwerig en dominant, maar pas het subtiel toe. Als je site een hit is, kun je via AdSense een zakcentje bijverdienen.

3. Bedenk goede domeinnamen

Wie de juiste domeinnamen weet te bedenken en/of koopt, kan daar geld mee verdienen.

 Lees verder

Geldzaken

Opzetten van je administratie

Zo krijg je grip op je financiën: 10 tips!

consuminderenHeb jij weinig zicht op je financiën? En weet je niet waar je geld blijft? Krijg grip op je geldzaken door een goede financiële administratie aan te leggen. Hoe je dat doet? Met de onderstaande tien praktische tips krijg je meer grip op je geldzaken en dat helpt je uiteindelijk geld te besparen.

Tips voor je financiële administratie

Tip 1: Inventariseer je inkomsten en uitgaven 

Maak een overzicht van je maandelijkse inkomsten: salaris, zorg-, huur-, kindertoeslag et cetera. Doe hetzelfde met je uitgaven: huur of hypotheek, verzekeringspremies, abonnementen. Vergeet niet de overige kosten als uitgaan, kleding, verjaardagen en dergelijke in kaart te brengen. Deel de éénmalige jaarlijkse uitgaven door twaalf. Trek de uitgaven van je inkomsten af en je weet wat je maandelijkse budget is.

 Lees verder

Geldzaken

Als gezin geld besparen

Zo houd je maandelijks geld over. 9 bespaartips!

geld_besparen_huishoudenSlim en eenvoudig geld besparen op je huishouden zonder dat je hoeft in te leveren? Natuurlijk kan dat. Van water besparen tot spaarrekeningen. Met de volgende slimme bespaartips houd je maandelijks geld over. Geld dat je kunt gebruiken om te sparen, schulden af te lossen of om leuk dingen te doen.

Snelle en eenvoudige bespaartips

1. Doe in één keer je boodschappen voor de hele week.

Als je één keer in de week naar de supermarkt gaat, bespaar je geld. Je voorkomt immers impulsaankopen en ‘dat extraatje voor bij de koffie’. En als je het combineert met een vast weekbudget van pakweg € 50 of € 74  dan houd je aan het eind van de maand geld over.

 Lees verder

Geldzaken

Financiën en rood staan

Bespaar en sta nooit meer rood. 5 tips

Rood staan, kost geld. Je betaalt namelijk maandelijks rente over je negatieve saldo. En als je maandelijks in de min staat, is de kans aanwezig dat je geleidelijk aan in de financiële problemen komt. Krijg grip op je geldzaken. Voorkom rood staan met de volgende bespaartips.

rood_staan_en_schulden1. Maak een duidelijke financieel overzicht

Heb je geen idee hoeveel geld je maandelijks ontvangt en wat je uitgeeft? Dan is het makkelijk om in het rood te komen. Inventariseer je maandelijkse inkomsten en (vaste) uitgaven en creëer op basis daarvan een financieel overzicht. Zo weet je elke maand waar je geld blijft. Belangrijk hierbij is dat je steeds bijhoudt wat je uitgeeft. Hoe klein het bedrag ook lijkt. Tegenwoordig zijn er online diverse handige budgethulpjes die je kunnen helpen met het verkrijgen van inzicht in je financiën.

 Lees verder