Energie

Geld besparen op je energierekening

Het begint steeds kouder buiten te worden en we moeten helaas de verwarming weer aanslingeren. Maar wist je dat je veel geld kunt besparen op je energierekening? Er zijn een aantal handige trucs zodat je minder hoeft te stoken, maar je het toch nog lekker warm hebt!

 Lees verder

Energie

Geld besparen doe je met de plisségordijnen

Iedereen zou het liefst weinig geld willen betalen voor iets met veel inhoud. Deze uitgelezen kans is er met de plisségordijnen, plisségordijnen besparen je een mooi bedrag per jaar en bieden fantastische kwaliteit!

De plisségordijnen werken energiebesparend. Dit komt door de stof waarvan de raamdecoratie wordt gemaakt, er ontstaat een stilstaande luchtlaag tussen het gordijn. Hierdoor blijft in de winter de kou buiten en in de zomer de warmte. Omdat de kou lekker buiten blijft in de winter zorgt dit voor minder verwarmingskosten, dit scheelt ongeveer 180 euro per jaar. Dit heeft niet alleen gevolgen voor jouw portemonnee maar ook nog eens voor het milieu.

 Lees verder

Overige besparingstips

Energie besparen op 4 februari 2011

Bespaar energie met de Warme Truiendag

Warme_Truiendag_en_energie_besparenVrijdag 4 februari is het weer Warme Truiendag in Nederland en België. Het idee van de Warme Truiendag is heel eenvoudig. Je trekt een warme trui aan, zet de verwarming iets lager en bespaart 7% energie per graad en dus 7% CO2-uitstoot. Iedereen in Nederland en België wordt opgeroepen mee te doen. Op school, op het werk en thuis. Tips wat je zoal kunt doen om energie te besparen op Warme Truiendag en natuurlijk ook op andere dagen om zo natuur en milieu te sparen.

Energiezuinige acties

In het hele land wordt de actie op scholen en op kantoren aangekleed met spannende en energiezuinige acties om het belang van energiebesparing bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Jij kunt natuurlijk ook op verschillende manieren bijdragen aan Warme Truiendag door een energiebesparende actie op te zetten. Met je klasgenoten, familie, vrienden, buren en collega’s. Op de website van Warme Truiendag vind je allerhande leuke tips hoe je dat kunt doen.

 Lees verder

Subsidies

Energiesubsidies en besparen

Verhoog je wooncomfort en bespaar geld

isolatieEnergie besparen en dus geld overhouden. Dat willen we allemaal. Jaarlijks worden er tal van subsidies verstrekt om dat te realiseren. Op landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Een nieuw initiatief om je daarbij te helpen biedt de website verbeteruwhuis.nl. Een initiatief van voorlichtingsbureau Milieu Centraal en AgentschapNL. Energie besparen wordt zo een makkie.

Wat is verbeteruwhuis.nl?

Deze website laat huiseigenaren zien wat een energiezuinige woning oplevert. Aan de hand van zes vragen over onder andere het bouwjaar van de woning, type, aantal bewoners en oppervlakte wordt inschatting te maken van de verbetermogelijkheden. Eveneens laat het zien wat de maatregelen kosten, wat het oplevert en welke subsidies je als huiseigenaar kunt krijgen, landelijk en lokaal. Je hoeft alleen je woonplaats in te vullen en je krijgt in een oogopslag het overzicht. En het leuke is dat je vanachter je pc kunt spelen met de energiebesparende maatregelen. Wil je dubbel glas, dan zet je dat erin. Of overweeg je extra isolatie voor de muren, vloeren en dak? Dan kan dat ook. De kosten ervan, de besparing en subsidies kun je geheel vrijblijvend bekijken.

 Lees verder

Water

Water besparen

 In bad met een steen

stenen_en_water_icon_1Je kunt water besparen door met z’n tweeën een bad te nemen of volgens een oud principe stenen in je bad te gooien. Je hebt dan immers minder water nodig. Dit gegeven moet de Amerikaanse designer Rochus Jacob ook hebben beziggehouden toen hij zijn ‘water displacement objects’ ontwierp. Met de stijlvol vormgegeven ‘stenen’ kun je heel wat liters water besparen.

Het idee

De designer Jacob gaat graag in bad, maar voelt zich schuldig over de grote hoeveelheid water die hij verbruikt. Door volume aan de badkuip toe te voegen, kun je het waterverbruik echter drastisch reduceren, aldus Jacob. En zo kwam de designer vervolgens op het idee om stenen in het bad te leggen om het waterverbruik te verminderen.

 Lees verder

Gas

Energiekosten besparen in de winter

Goed voorbereid de winter in. 11 tips

huis_isoleren_winterDe herfst komt eraan. En de temperatuur in huis zal steeds vaker onder de 20 graden Celsius duiken. Hoog tijd om je alvast voor te bereiden op de naderende kou. Volgens Engelse weerdeskundigen gaat het een zeer strenge winter worden, dus…tref maatregelen en bespaar alvast geld op je energierekening.

1. Tochtgaten isoleren

De vloer en het dak heb je mogelijk al geïsoleerd. Maar hoe staat het met die kleine tochtgaten in je huis? Speur die op en maak ze dicht Bijvoorbeeld: kattenluiken, ventilatiefilters, slecht sluitende ramen en deuren, veranda’s en dergelijke. Bij elkaar opgesteld kan het dichten van die tochtgaten toch weer een aardige besparing opleveren op je energienota.

 Lees verder

Gas

Boek energie besparen

Het ideale energiegewicht

boek_ideale_energiegewicht‘Iedereen kan energie besparen en elke besparing is winst’, aldus Stichting 2050. Deze stichting bracht onlangs een boekje boordevol achtergrondinformatie en praktische bespaartips uit. En ook op de site Energiegewicht.nl vind je heel veel handige tips.

Boek Het Ideale Energiegewicht

Driekwart van de Nederlanders wil energie besparen, maar weet niet goed hoe. En wat maakt nu echt verschil? Het boek Het Ideale Energiegewicht biedt uitkomst! Het bevat heel veel tips die in verschillende categorieën zijn onderverdeeld. Voor beginners, gevorderden en professionals. Zo wordt er antwoord gegeven op welke besparingen het meeste effect hebben op je energieverbruik. Maar ook hoeveel keer je op de fiets naar je werk moet om een vliegvakantie naar Spanje te compenseren. De opbrengsten van het boek worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van windenergie.

 Lees verder

Water

Vaatwasser en besparen

Energie en water besparen met je vaatwasser. De tips

vaatwasserIn Nederland gebruikt namelijk meer dan de helft van de huishoudens een vaatwasser. Toch wordt deze vaak niet optimaal en efficiënt gebruikt. Per afwasbeurt verbruikt de vaatwasser gemiddeld 1,2 kWh elektriciteit en 15 liter water – en dat gemiddeld vier keer per week. Door gedragsveranderingen kun je besparen op water en energie.

Hoe je bespaart met je afwasmachine

1. Zet je vaatwasser op een zo laag mogelijke temperatuur. Je besparing is ongeveer € 18,50 per jaar.

 Lees verder

Elektra

Consumentenbond over energieleveranciers

Jaarlijks switchen, loont de moeite

Elk jaar overstappen naar een andere energieleverancier levert volgens de Consumentenbond de grootste besparing op. De bond heeft onlangs de energietarieven van de verschillende leveranciers met elkaar vergeleken.

Kortingen en acties

Volgens de Consumentenbond loont het vooral dankzij de welkomstkortingen en actietarieven die de energieleveranciers hanteren. De bedragen die daarbij worden weggeven zijn dusdanig hoog dat het loont om jaarlijks een andere leverancier te kiezen.

 Lees verder

Gas

Transportkosten energie 2011

Transportkosten energie in 2011 € 15 hoger

Consumenten betalen in 2011 ongeveer € 15 per jaar meer voor hun energie. Het maakt niet uit hoeveel energie je verbruikt. De kosten zijn alleen afhankelijk van de grootte van je aansluiting. Dat maakte consuWijzer.nl onlangs bekend.

 Lees verder