Elektra

Consumentenbond over energieleveranciers

Jaarlijks switchen, loont de moeite

Elk jaar overstappen naar een andere energieleverancier levert volgens de Consumentenbond de grootste besparing op. De bond heeft onlangs de energietarieven van de verschillende leveranciers met elkaar vergeleken.

Kortingen en acties

Volgens de Consumentenbond loont het vooral dankzij de welkomstkortingen en actietarieven die de energieleveranciers hanteren. De bedragen die daarbij worden weggeven zijn dusdanig hoog dat het loont om jaarlijks een andere leverancier te kiezen.

Voordelige jaarcontracten

Op het moment van de prijspeiling (gepubliceerd in de Consumentengids van september) zouden volgens de Consumentenbond Greenchoice en E.ON momenteel voor een gemiddeld huishouden de voordeligste jaarcontracten met vaste tarieven bieden. Dit beeld komt overeen met de tariefvergelijking op Gaslicht.com en Energiewereld.nl. De exclusieve kortingen en contracten die je alléén bij een vergelijkingssite kunt afsluiten, liet de consumentenorganisatie buiten beschouwing. 

Contract voor drie jaar

Als je niet jaarlijks wilt overstappen, is een contract voor drie jaar te overwegen, aldus de Consumentenbond. Dat levert een kleinere besparing op. Ook hier zou Greenchoice de voordeligste aanbieder zijn. Stap je echter niet rechtstreeks over maar via Gaslicht.com of Energiewereld.nl, dan is Eneco het voordeligst. De bond raadt consumenten af om een jaarcontract met variabele tarieven af te sluiten.

De Consumentenbond vergelijkt twee keer per jaar de prijzen van gas en elektriciteit op basis van een gemiddeld huishouden. Met andere verbruikscijfers kan de uitkomst anders zijn. Het is daarom goed altijd zelf een vergelijking van energieleveranciers te maken. Bijvoorbeeld via de Overstapservice Energie van de Consumentenbond.

Overstappen

Switchen van energieleverancier is gemakkelijker dan je denkt. Hoe je het overstappen aanpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *